Paróka átadás rákos betegek számára


Miért is jelentős ez az esemény? Az alapítvány olyan rákos betegséggel küzdő felnőtteknek és gyermekeknek nyújt támogatást, - természetes hajból készült parókát - akik a kemoterápiás kezelés következtében elveszítették a hajukat.

A kezelés komoly testi és lelki kihívást jelent a betegnek. A haj elvesztését a kezelés miatt különösen a női lélek sínyli meg.

A fejbőr védelmére szolgáló hajkorona az erőt, a szabadságot, a szépséget jelképezi, (gondoljunk csak a bibliai Sámsonra) közvetlenül az emberi méltósághoz kapcsolható. A hajállomány hiánya folyamatosan a betegségükre emlékezteti a betegeket nem is beszélve a fokozott pszichés megterhelésről, amely depresszió kialakulásához is vezethet.

A beteg helyzetét némileg könnyíti, hogy ma már igen élethű, az eredeti haj színéhez tökéletesen illeszkedő paróka kínálat létezik.

A megfelelő parókát megtalálni azonban nem is olyan egyszerű! A kórházakban a nővérek, orvosok tudnak segíteni, címet ajánlani.

Legtöbb esetben a paróka vásárlásakor a legfontosabb szempont az anyagiak. Az onkológus évente egyszer receptes parókát írhat fel (támogatás kb. 15. 000 Ft). A recept általában gyógyászati segédeszköz üzletben váltható be, ahol sajnos eléggé kicsi a választék és főként hagyományos, olcsó főleg szintetikus anyagból készült parókák kaphatók. A természetes hajból készült paróka ára 40.000 Ft-350.000 Ft között mozog. A gyógyulásáért küzdő betegnek és családjának komoly anyagi kihívással kell szembenézniük a gyógyulás érdekében, így nagyon kevés betegnek van rá lehetősége, hogy a jó minőségű természetes hajból készült parókát megvehesse. A Curly Hajadományozó alapítvány azért fáradozik, hogy minél több rákos betegséggel küzdő felnőtt és gyermek kaphasson természetes hajból készült parókát, amellyel elősegítik az amúgy is küzdelmes időszak enyhítését.

Nézzünk néhány szempontot a természetes hajból készült paróka előnyeiről a szintetikus parókával szemben:

  • A kezelés során az amúgy is érzékeny bőr nem mindegy, hogy milyen anyaggal érintkezik. A szintetikus paróka bőr irritációt esetenként ekcémát okozhat. A természetes hajból készült paróka könnyebben szellőzik, nem okoz irritációt.
  • Könnyebben kezelhető –fésülhető,- szárítható,- formázható.
  • Hatása természetes, szinte nem is lehet megmondani, hogy paróka
  • Nem annyira meleg.
  • Biztonságosabb. Ha sütésnél-főzésnél magán felejti a beteg, akkor bizony a szintetikus paróka hő hatására komoly károkat okozhat.

„Segítsünk másokon! Mert a mások is mi vagyunk.

 Martin Luther

Amennyiben Te vagy környezetedben lévő felnőtt vagy gyermek érintett, vagy adományozni szeretnél az alábbi linkekre kattintva bővebb információt kaphatsz.

Kimmel Gabriella

Bővebb információ.

http://curly.hu/rakos-betegek-figyelem

https://www.facebook.com/curly.hu/

http://fodraszblog.blog.hu/2017/01/05/hogyan_adj_hajat_hajadomanyozas_menete