Erőszakmentes Kommunikáció


„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.
A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul.”
(Mahatma Gandhi)

„Az erőszakmentes kommunikáció célja, hogy létrejöjjön az a minőségi kapcsolódás, amikor mindenki szükséglete kielégül a természetes adás által”. ( Marschall Rosemberg)

Mit is jelent ez? Meg tanulunk odafigyelni saját érzéseinkre ezáltal meg tudjuk fogalmazni, hogy valójában mire van szükségünk mi az, amit nem kapunk meg.

Ha a saját igényinket meg tudjuk fogalmazni, akkor, már szeretteink igényeire is jobban oda tudunk figyelni. Első olvasatra ez nagyon egyszerűen hangzik, és sokan most azt mondhatják, hogy ez miért más, hiszen én tudom, mire van szükségem! Gyakorló coach és trénerként a tapasztalatom az, hogy nagyon nehéz a saját érzéseinkről beszélni. Pedig az érzéseink tájékoztatnak minket arról, hogy az adott helyzet számunkra testi „szív” szinten mit is jelent! Amikor egy konkrét problémát megfogalmazunk, felmegyünk a „fejünkbe” és olyan fogalmakban-gondolatokban gondolkodunk, amelyek nem kapcsolódnak az érzéseinkhez pl., ez így nem normális, nem jó, nem helyes. Ezek a gondolatok fogalmak csak azt tükrözik, hogy miként értelmezzük az adott helyzetet.

Sokszor zavart okozhat, hogy az érzés szó használata ellenére valójában gondolatokról beszélünk.

  • Gondolataink azok a szavak, amelyekkel magunkban kommentáljuk, minősítjük az eseményeket, amelyeket átélünk. Ezek a gondolatok azt tükrözik, hogy miként értelmezzük a körülöttünk történő eseményeket, milyen jelentést tulajdonítunk azoknak.
  • Érzéseink pedig testünk reakciói arra, ami velünk történik. Ezek szinte mindig jelen vannak.

A konfliktushelyzetek természetes részét képezik életünknek. Kapcsolatainkban nagyon nehéz az indulatoktól fűtött helyzetek kezelése. Ezekben a helyzetekben dühből kommunikálunk és nem halljuk meg a másik embert és minket sem hallanak meg. Sokszor játsszuk a "kinek van igaza játékot" Valójában ebben a "játékban" mindenki veszít. Egy ilyen helyzet után csalódottnak, dühösnek érezzük magunkat, párkapcsolataink tönkre mennek.

Az EMK elsajátításával a kommunikációnk minőségét oly módon tudjuk megváltoztatni amely, lehetőséget ad arra, hogy, konfliktusainkat békében tudjuk megoldani és lelkünk épülésére szolgáljon, ahol nincs győztes vesztes játszma. Hiszen nem nyerhetünk mások kárára, és mások sem nyerhetnek a mi kárunkra. Így harmonikusabb kapcsolatokat építhetünk magunk körül, és tudatosabb felelősséget vállalhatunk Önmagunkért és Másokért!