Gondolatok a szeretetnyelvről


Természetesen nekem is megvan a magam pompás receptje, amelynek az összetevőjét az idő, a tapasztalat, a könnyek és örömök alkotják.  A titkot még nem fejtettem meg, de egy dolgot nem hagynék ki az összetevőkből a SZERETETNYELVET!

Sokszor hallani „Már nem érzem, a férjem szeretetét!",vagy "Mindent megteszek, de a feleségemnek semmi sem jó!”

Hajlamosak vagyunk az eltelt időre fogni az érzéseinket azt mondani, hogy a kapcsolat kiürült, nincs más, el kell válni.  Azután jön a felismerés: "Hihetetlen, hogy, ez már harmadszor történik meg velem!" Akik nem válnak el, megtanulnak együtt élni az ürességgel. Vagy vannak házasságok, ahol megmarad a szerelem? Ha igen, akkor hogyan?

Az emberek különbözőképpen fejezik ki a szeretetüket. Dr. Ross Cambell fogalmazta meg először „Minden gyermekben van egy szeretettank, melynek meg kell telnie szeretettel. Ha a gyermek szeretet tankja kiürül, rosszalkodni kezd”. Nos, a szeretet iránti igény nem csak a gyermekkor sajátossága, végig kísér egész életünkben és házasságunkba is magunkkal visszük. Lehet, hogy a sérült párok szíve mélyén egy kiürült szeretettank rejlik?

A szeretet kifejezésének és befogadásának 5 féle módja van.

Elismerő szavak
Aki ezt a nyelvet beszéli, akkor telik meg a szeretettankja, vagy telíthetjük meg a szeretettankját, ha elismerő,bátorító, kedves, szelíd szavakkal adunk visszajelzést.

Minőségi idő
Együtt csinálunk valamit és teljes figyelmünket a másiknak szenteljük, az együttlét élményében részesülünk!

Ajándékozás
Ajándékot lehet vásárolni, készíteni. Nem muszáj drágának lennie, értékét nem az ára adja, hanem a szeretet, amit jelképez.

Szívességek
Miben segíthetek neked? Kérdés fejezi ki a legegyszerűbben ezt a szeretetnyelvet.

Testi érintés
Simogatás, ölelés.

A férj és a feleség által beszélt szeretetnyelv olyan távol is állhatnak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Nézzük csak pl., a férj szeretetnyelve az elismerő szavak a feleségé, pedig a minőségi idő, bizony sejthetjük a házasság sorsát! Ahhoz, hogy sokáig megőrizzük szeretetteljes kapcsolatunkat, fel kell ismernünk és meg kell tanulnunk azon a szeretetnyelven kommunikálni, amelyet társunk a legjobban megért és ez a folyamat ez gyökeres változást idézhet elő kapcsolatunkban.

De vajon tisztában vagyunk saját szeretetnyelvünnkel?